Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2010 14:43 - Икономически експерт от Лондон каза: България обеднява заради Дянков!
Автор: georgimarinov Категория: Бизнес   
Прочетен: 884 Коментари: 0 Гласове:
1



Икономически експерт от Лондон каза: България обеднява заради Дянков! image 16.09.2010 / 07:30

Преди дни в студиото на Канал 3 Сашо Диков прие лондонския икономически експерт професор Димитър Иванов. Не са малко онези, които го наричат и „икономически оракул“, тъй като прогнозите на проф. Иванов винаги се сбъдват.

Кой още трябва да дойде и да ни го каже, и какво още трябва да се случи, за да повярваме, че Симеон Дянков води към фалит тази държава? И ако приемем тъжния, но несправедлив факт, че ние сме обречени да го търпим поне още един мандат, какво прави премиера по въпроса? Нали именно той ни натресе „финансовото гуру“ от Америка, който разбира повече от пици, но не и от икономика?

Не мога да приема факта, че Борисов не е информиран както трябва или по-скоро до него стига грешна информация. Няма логика в това хора от другия край на света да тръбят, че министърът на финансите е некомпетентен, а той да не прави нищо по въпроса. Най-вероятно и двамата толкова разбират какво се случва в действителност.

В началото на 2010 година той каза, че приетият само месец преди това бюджет за 2010 г. ще бъде актуализиран. Малко след това професорът оповести, че истинският дефицит на България не е 0,7, както твърдеше финансовият ни министър Дянков. Напролет Евростат потвърди думите му, като коригира числото над 5 пъти до -3,7%.

Кой е Димитър Иванов и защо прогнозите му са толкова точни? Можем ли да му вярваме, или той е поредния, който злослови срещу любимеца на Бойко Борисов?

Димитър Иванов е съвременен икономист, появил се на сцената заедно с други финансови мозъци като Иван Костов, Румен Аврамов, Венцислав Антонов. Името му става популярнов края на 80-те и началото на 90-те години. По онова време всички те работят във ВИИ Карл Маркс, днес УНСС.

Професорът създаде обединение ГЛАС, в което влизат Кръстьо Петков и други авторитети. Последният му доклад дава гласност на упорито крити от обществото факти за икономиката на страната.

„Добрата“ новина, разгласена от ГЛАС е, че България влиза в цикъл на обедняване, който ще продължи 10 до 15 години. Иванов сравни сполучливо Симеон Дянков и неговите антикризисни мерки с Чаушеску и политиката на румънския диктатор.

“Дянков лъже за всичко и най-вече, че кризата си отива. Неговите мерки са като на Чаушеску – водят до мизерия, до бедност, до бъдещ колапс на икономиката. Трите кита на стопанския живот – домакинствата, бизнесът и общественият сектор бяха удушени от тази политика. Тя говори за тотална некомпетентност”, казва той.

Професорът допълни още, че има само един виновник: “Банковият сектор печели за сметка на всички останали”. Анализирайки ситуацията той конкретизира, че задържането на пари от държавата и кредитните институции, което не се случи в нито една друга европейска страна, е надуло междуфирмената задлъжнялост до нечувани размери. Тя е два пъти колкото брутния вътрешен продукт на държавата.

Лошите новини не спират до тук. Обединението ГЛАС даде гласност и на още един скандален факт, а именно: за какво са употребени над 2 и половина милиарда лева, които Дянков изхарчи от резерва, който поддържа валутния борд? Въпросителната не е случайна. Никой не знае къде и за какво са отишли пари, освен единствено Дянков.

Обединението, в което членува професорът е избрало един леко неподходящ начин истината да стигне до премиера. За целта те са се срещнали в петък с президента Георги Първанов, с надеждата той да съобщи на Борисов какво се случва в действителност.

Професор Иванов може и да е прав. Не „може“, а най-вероятно е прав. Всички ние, без отчаяните клакьори на Дянков, усещаме опитите му да се вживее в ролята на финансов министър. Но на мен леко ми омръзна от „финансови гурута“, „оракули“ и други западни пришълци. Искам някой, който е живял в мизерията и знае за какво става въпрос, да направи нещо, за да не е толкова отчайващо положението. Освен това, има вероятност Иванов, Петков и другите от ГЛАС да се превърнат в един от елементите на бъдещия проект на Първанов за управленска алтернатива. Факт не по-малко притеснителен от истината, която ни разпъва вече малко повече от 20 години.





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgimarinov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1218814
Постинги: 505
Коментари: 859
Гласове: 845
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол