Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2014 14:13 - Вигенин - или недоразумението външен министър съсипал следващ мандат на БСП!
Автор: georgimarinov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2093 Коментари: 0 Гласове:
3



Европа спечели от действията на Вигенин един лакей – България загуби много!        

/Поглед.инфо/ Един парадокс - само с една позиция на отявлен геополитически ястреб срещу Русия Кристиан Вигенин успя да направи това, което всички протестърски пърформанси, крясъци и викове не успяха. Той удари в сърцето червения електорат и разколеба отдадени на идеята социалисти дали трябва да гласуват за БСП, особено когато тя е излъчила министър, който призна една нелегитимна (дошла без избори и по съмнителен начин) власт в Украйна и дори произнесе превърналото се в гнойна рана изречение: "Отношенията ни с Русия вече няма да са същите".

Съвсем не е ясно това младо юпи как точно си представя електората на БСП, но, очевидно, напоследък от страх дори рядко наднича и през прозорците на министерския си кабинет.

Трябва да изясним две неща, преди да продължим да говорим за Вигенин. Първо, заемането на крайна позиция срещу Русия съвсем не може да бъде определено като "европейска". Много ясно трябва да разберем едно - европейска позиция по отношение на Русия няма, защото е трудно да бъде намерен точен баланс на отношенията Брюксел-Москва. Не напразно в тази ситуация с крайната си лексика се отличи Полша, защото тя усети вакуума сред европейския политически елит и се опита да наложи своята собствена позиция като позиция на цяла Европа. Разбира се, приемането на полската крайност щеше да е самоубийствено за ЕС, защото, за разлика от САЩ, които имат нищожни икономически отношения с Русия, европейските страни и Москва са оплетени в много сложни връзки, които не можеш да премахнеш отведнъж, независимо от политическите бълнувания на президента Росен Плевнелиев пред ББС.

В този смисъл стигаме до второто важно нещо. В такава ситуация, на геополитическа криза и особено след провеждането на референдума в Крим, България можеше да използва най-голямото си преимущество, нещото, което нито една друга страна в ЕС не притежава. За добро или за лошо, ние сме в състояние да разбираме Русия и да сме много по-наясно с някои аспекти на мотивацията на техния политически елит - неща, които Европа никога не може да схване. България не е голяма страна, но можеше да се превърне в основен фактор за намиране на терен за диалог. Казано по друг начин, България можеше да заеме страната на мира, а не на безцелната конфронтация, която неизбежно се пренесе в самото сърце и на българското общество. Много може да се говори за това как се стигна до тази геополитическа ситуация, но след като един път процесите бяха задвижени, заемането на крайна, неевропейска позиция е лукс, който страната ни по никакъв начин не можеше да си позволи. Вигенин направи точно това. Той стана лице на един дипломатически подход, който не се приема от 75 % от българите и от 98 % от собствената му партия.

И естествено, всеки си задава въпросите:

Каква политика е това?

Каква дипломация е това?

Нали политиката трябва да произтича от интересите на народа?

В чия лаборатория Вигенен „съчини“ своите бързи тезиси по признаването на нелегитимната власт в Украйна?

Неговият мотив е, че това било наложително, за да се поставят на дневен ред правата на българите. Никой не може да има нищо против такова твърдение. Но правата на българите в Украйна нима задължително минават през установяването на ледникова епоха с Русия?

Дипломатическите импровизации на външния министър имат и по-дълбок, вече вътрешнополитически ефект. Голяма част от електората на БСП са русофили. Много е важно да се знае, че русофилите не са непременно фен-клуб на Путин, както се опитват да го налагат десните, чиято злоба избива винаги, когато говорят или пишат по темата. Русофилството на обикновените социалисти е осъзнатото светоусещане, че България и Русия са два изключително приятелски народа, които трябва да поддържат близки връзки поради вековната си свързаност. Това е изключително светло, дори патриотично усещане и в него няма нищо безродническо, дори напротив. Голяма част от позитивния български патриотизъм извира от топлото усещане, че в този студен свят има една страна, която можем да наречем братска. Разбира се, като всяко поетично чувство и това трудно се превежда на езика на пазарната епоха, но е факт, че го има? Който отрече това, значи живее в някаква измислена реалност?

С други думи - един истински социалист би успял да намери европейска позиция, която не е в шокиращо противоречие с интересите на обикновените социалисти. Най-малкото, Вигенин би могъл да се опита да подготви хората за своята позиция, да потърси тяхното мнение. Вместо това, той се изстреля като камикадзе към Киев, а след това се опита да обяви, че собствената му партия не е срещу него.

Нека да отиде и да го каже на тези хора, които от няколко седмици насам се кълнат, че ще гласуват дори за "Атака", но не и за БСП, заради подобно ястребско отношение.

Вигенин май заживя в своя собствен дипломатически филм, точно както протестърите през юни, когато видяха белия автобус. И в двата случая имаме първосигнална реакция, без никакво усещане за смисъл. Може би заради това протестърите и Вигенин се откриха един друг. Даже някои почти му се обясниха в любов. Почти.

Тук дори няма да поставяме въпроса за икономическите отношения между България и Русия, които са от жизнено значение. Но дори и в свят, в който България е постигнала абсолютна икономическа независимост от Москва, позицията на Вигенин пак нямаше да мине и щеше да бъде проблематична. Най-малкото поради това, че не е съобразена с истинския български национален интерес. Ние сме част от ЕС и за повечето хора това е повод за гордост, но нима този факт трябва да ни изолира завинаги от Русия. България е направила своя исторически избор и всякакви опити за вадене на проклятия и подозрения, че това може да се промени, е нелеп. Но Вигенин се вписа в този хор. Той стана злостен отрицател на собствената си партия и на нейните хора. Интересно е откъде сега ще намери хора, които да гласуват на евроизборите? За кого да гласуват тези хора - за един министър, който потъпка техните емоции и интерес?

Самоунищожителните ходове на Вигенин постигнаха това, което изглеждаше невъзможно. ГЕРБ задминават БСП в социологическите проучвания. На всяка подобна социологическа информация трябва да стои снимката на видния протестър Вигенин, защото неговите пируети, неосъзнати и глупави, вкараха левицата в политически лабиринт.

Какво спечели Европа от действията на Вигенин? Просто поредният послушен лакей!

Какво спечели България? Абсолютно нищо! Даже загуби много!

Ние можем с години да се самозаблуждаваме за хората у нас и да пишем бодри пропагандни статии за това как децата ни с краката си избират Европа, но толкова години вече това не изби Русия от чувствата на българите.

И Вигенин няма да може да го направи.

Нито пък десните му приятелчета.

Но за държавата е обидно.

Тази протестърска шизофрения се оказа много заразна.

Питайте протестъра Вигенин.

Тагове: Кристиан Вигенин, Украйна, Европа, България, позиция,

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

 
Прочети цялата статия тук: Европа спечели от действията на Вигенин един лакей – България загуби много! - Румен Петков - Поглед Инфо



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgimarinov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1218849
Постинги: 505
Коментари: 859
Гласове: 845
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол